Πάνω Frame [668xX]
ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΦΙΛ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ SITEMAP ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ελληνικά English
Κατηγορίες
Banner Αριστερό 1
Newsletter Περισσότερα
Banner αριστερά 2
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ LEED

 

 

 

H VIP CONSTRUCTION ακλουθώντας τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της οικοδομικής δόμησης  & πράσινης ανάπτυξης, είναι σε θέση με την χρήση ειδικευμένων προγραμμάτων  να πραγματοποιήσει ανάλυση ηλιακού και τεχνητού φωτισμού, μελέτη θερμικής άνεσης και αναγκών σε θέρμανση και ψύξη, ακουστική μελέτη και υπολογισμό κόστους σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ  . Πλέον οι απαιτήσεις της αγοράς σε μεγάλα PROJECT  αυξάνονται. Η VIP CONSTRUCTION είναι σε θέση να υποστηρίξει οποιαδήποτε απαίτηση σε στάδιο  πιστοποιητικού για να πραγματοποιηθεί η οποιαδήποτε επιθυμητή ενεργεια είτε είναι αγορά ειτε πώληση η και από την αρχή μελέτη (βιοκλιματικό σχεδιασμό ) κατασκευή οποιουδήποτε κτιριακού PROJECT.

 

 Η αξιολόγηση LEED είναι σύστημα πιστοποίησης κτιριακών εγκαταστάσεων που αναπτύχθηκε από το Αμερικανικό Συμβούλιο για «Πράσινες» Κτιριακές Εγκαταστάσεις (U.S. Green Building Council - USGBC). Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με χρήση στρατηγικών που αποσκοπούν στη βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας και της αποδοτικότητας του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα πιστοποίησης: η Πλατινένια πιστοποίηση είναι η υψηλότερη διάκριση που απονέμεται, ακολουθούμενη από τη Χρυσή.

 

Ο κύριος άξονας των πιστοποιήσεων αυτών είναι το τρίπτυχο «σχεδιασμός- κατασκευή - χρήση» τα οποία θα πρέπει να διέπονται από τις αρχές της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και της οικολογίας. Για να πιστοποιηθεί ένα κτήριο θα πρέπει να έχει μία αξιόλογη βαθμολογία σε θέματα που αφορούν στην εξοικονόμηση της ενέργειας, τη σωστή διαχείριση του νερού, τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων, τη χρήση πράσινων υλικών, την ελαχιστοποίηση της ρύπανσης που προκαλείται κατά την διάρκεια της κατασκευής, την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα κατά την μεταφορά των υλικών αλλά και την οικολογία.

 

Ανάλυση των πιο γνωστών και διαδεδομένων συστημάτων πιστοποίησης κατά χρονολογική σειρά

BREEAM

Το Βρετανικό σύστημα αξιολόγησης - πιστοποίησης αειφόρων κτηρίων BREEAΜ (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 1990. Κύριος στόχος του ήταν και είναι να μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους κτήριο, είτε πρόκειται για κατοικία, είτε πρόκειται για επαγγελματικό χώρο. Σαφώς και είναι από τα πλέον επιτυχημένα, καθώς χρησιμοποιείται σε κάθε είδους κατασκευή σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Τα τελευταία 22 χρόνια, όσα δηλαδή υφίσταται το σύστημα αυτό, έχουν πιστοποιηθεί περισσότερα από 200.000 κτήρια κάθε είδους. Επίσης σε τακτά χρονικά διαστήματα το υπάρχον σύστημα αναβαθμίζεται έτσι ώστε να είναι συμβατό με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στο κατασκευαστικό κλάδο. Στην Ελλάδα μόνο ένα project, ένα συγκρότημα πολυκατοικίων βρίσκεται στη διαδικασία αξιόλογησης για να πιστοποιηθεί κατά BREEAM.

 

LEED

To LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) είναι το προϊόν που ανέπτυξε το Αμερικανικό Συμβούλιο Πράσινων Κτηρίων (USGBC) το 1998. Όπως και το BREEAM, έτσι και το LEED έχει εφαρμογή σε κάθε είδους κτήριο είτε είναι κατοικίες είτε επαγγελματικοί χώροι, είτε είναι καινούργια - υπό κατασκευή αλλά και σε υφιστάμενα ή υπό ανακαίνιση/αναβάθμιση. Όπως και στην περίπτωση του BREEAM, έτσι και το LEED έτυχε θετικής αποδοχής σε πολλές χώρες όπως ο Καναδάς, η Ινδία, η Ιταλία, η Σερβία κ.α. Αξίζει να αναφέρουμε πως στη Σερβία ένα ιδιαίτερης σημασίας project βρίσκεται στη διαδικασίας της αρχικής αξιολόγησης (σχεδιασμός) με στόχο να πιστοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση σου ως LEED Platinum. Αφορά στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου ΙΤ Park - IT University 25.000 τμ.

Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί κατά LEED περίπου 8.500 κτήρια, η πλεοψηφία των οποίων βρίσκονται στις Η.Π.Α.

Στην Ελλάδα ήδη τέσσερα projects έχουν υποβάλει αίτηση για αξιολόγηση κατά LEED.

Green Start

Το σύστημα αξιολόγησης - πιστοποίησης Green Star αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο Πράσινου Κτηρίου της Αυστραλίας (GBCA) πριν από 10 χρόνια το 2002, συνδυάζοντας τις βασικές αρχές του LEED και του BREEAM. Το σύστημα αξιολόγησης - πιστοποίησης της Αυστραλίας εφαρμόζεται εκτός από την ίδια χώρα και στην Νέα Ζηλανδία αλλά και στη Νότιο Αφρική όπου έγινε αποδεκτό πρόσφατα. Σύμφωνα με τις αναφορές του GBCA έχουν πιστοποιηθεί με το σύστημα αυτό περίπου 370 κτήρια.

DGNB

Το 2009 η Γερμανία ανέπτυξε και αυτή το δικό της σύστημα αξιολόγησης - πιστοποίησης με την ονομασία DGNB(Deutsche Gessellschaft fur Nachhaltiges Bauen) το οποίο έχει γίνει αποδεκτό και σε άλλες χώρες όπως η Ελβετία, η Αυστρία, η Ουγγαρία. Έχουν αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί περίπου 150 κτήρια όχι μόνο στην Γερμανία αλλά και στις γειτονικές της χώρες. Το Ελληνικό Συμβούλιο Πράσινων Κτηρίων (ELGBC) έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας για την αξιολόγηση και πιστοποίηση των κτηρίων στην Ελλάδα κατά DGNB.

ESTIMADA

Πριν 3 χρόνια, το 2009 αναπτύχθηκε και το σύστημα αξιολόγησης - πιστοποίησης κτηρίων με την ονομασία Estimadaπου ουσιαστικά είναι το πρώτο που είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Μέσης Ανατολής. Ο κύριος στόχος του συστήματος αυτού είναι να βοηθήσει τους επαγγελματίες του χώρου της κατασκευής αλλά και εκμετάλλευσης κτηρίων στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής ώστε να είναι συμβατοί με τις αρχές της βιωσιμότητας και αειφορίας των κτηρίων. Το σύστημα παρουσιάζει πολλές διαφορές με τα προαναφερθέντα τέσσερα συστήματα. Επίσης δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πόσα κτήρια έχουν πιστοποιηθεί μέχρι στιγμής.

 

 

 

Banner Δεξί 1 [200xX]
Banner Δεξί 2
Banner Right 3